Eddy Christiani opent de tentoonstelling

 
Bevrijdingsmuziek

Liedjes na vijf jaar bezetting

 

In het toeristisch themajaar Feel the Rythm laat het Verzetsmuseum Amsterdam in een tentoonstelling in de entreehal de muziek uit de bevrijdingsdagen van 1945 herleven.

Na vijf jaar bezetting volgde in mei 1945 een ‘muzikale ontlading': in talloze liedjes werd de hoop bezongen dat er nu een goede tijd zou aanbreken. Er waren liedjes met uiteenlopende vaderlandslievende thema's en er werd veel gezongen over de bevrijders. Vanwege gebrek aan vinyl werden er nog geen grammofoonplaten gemaakt, maar dankzij gedrukte bladmuziek konden de liedjes live worden gespeeld op de vele bevrijdingsfeesten.

 

Wie zongen de liedjes en hoe klonken ze ook al weer? En wat betekende de muziek voor de Nederlandse bevolking na vijf jaar onderdrukking?

De tentoonstelling toont een grote hoeveelheid bladmuziek, aangevuld met foto’s van vrolijke straatbeelden en citaten over de impact van de bevrijdingsmuziek. Uiteraard zijn er ook klassiekers te beluisteren, zoals ‘Trees heeft een Canadees’, ‘Cheerio Holland’ en ‘Daar zijn de appeltjes van Oranje weer’.

 

Tijdens het openingsprogramma zal politiek tekenaar Fritz Behrendt herinneringen ophalen aan muziek tijdens zijn bevrijdingsdag in gevangenschap.         

De opening wordt verricht door Eddy Christiani - 89 jaar oud - die destijds grote hits had met Ouwe taaie en Ik zie de zon.

 

 

Verzetsmuseum Amsterdam  

Tentoonstelling Bevrijdingsmuziek

Opening woensdag 2 mei, 17.00 uur

Open voor publiek 3 mei t/m 30. sept. 2007    Openingstijden

 

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL                           di-vr                              10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org            za-zo-ma/feestdagen     12.00 - 17.00 uur