Indisch Filmfestival in Amsterdam

 

Op 13, 14 en 15 oktober is Nederlands-Indië weer even heel dichtbij, voor iedereen die naar het Filmmuseum in Amsterdam komt. Want dan presenteert het Indisch Filmfestival een unieke collectie films, die het verhaal vertellen van een bijzondere cultuur, toen en nu.

In het Filmmuseum Vondelpark kunnen bezoekers drie dagen lang films zien waarin de Indische cultuur een belangrijke rol speelt. Het festival is nadrukkelijk voor iedereen, van de eerste generatie tot en met hun allerjongste nazaten, van liefhebbers van Nederlands-Indië tot en met fans van de Aziatische cinema.

 

Publiekstrekkers en premičres

Onder het motto ‘het paradijs roept’ mikt de festivalorganisatie met een brede programmering op een breed publiek. Het hoofdprogramma bestaat uit publieksfilms waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië en de Indische gemeenschap van nu centraal staan. Enkele titels zijn ‘Kinderjaren’ van Piet Oomes, ‘Tjoet Nja' Dhien’ van Eros Djarot en ‘Oeroeg’ van Hans Hylkema’. Ook zullen de films ‘Het land van mijn ouders’ en ‘Wij komen als vrienden’ van Marion Bloem worden getoond op groot doek.

 

Met de keuze voor een driedaags festival is er voldoende ruimte voor artistieke diepgang en een dialoog over wezenlijke vragen als: Wat is een typisch Indische film? Bovendien prikkelt het festival de discussie over het erfgoed van Nederlands-Indië en de identiteit van “de Indo”, toen en nu.

Op het festival gaat oa de film ‘Soerabaja Surabaya’ van Peter Hoogendijk in premičre. Het volledige programma wordt in augustus bekendgemaakt.

 

Nederlands-Indië is overal

Het Indisch erfgoed staat weer volop in de belangstelling. Zestig jaar na de Indonesische onafhankelijkheid is er meer dan ooit aandacht voor de cultuur van de Indische gemeenschap in Nederland. Ouderen herijken hun Indische afkomst of verleden, Nederlandse jongeren onderzoeken hun banden met het voormalig Nederlands-Indië. In dit licht is het Indisch Filmfestival een uniek evenement, waar het Indisch erfgoed op het gebied van de cinema voor het eerst in Nederland alle ruimte krijgt. Dit gebeurt door een kritische selectie films te presenteren van Nederlandse, Indonesische en Nederlands-Indische makers.

 

Het Indisch Filmfestival betekent een bevestiging van de status van Amsterdam als filmfestivalstad. In de hoofdstad vinden jaarlijks vele festivals plaats, waaronder CineKid, IDFA, CineDans en CinemAsia.

 

Het Indisch Filmfestival is een initiatief van Stichting Docu Shot, en is mogelijk gemaakt door de Stichting Het Gebaar en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Oproep films

Het Indisch Filmfestival is op zoek naar films waarvan het onderwerp of de maker enig verband heeft met de Nederlands-Indische cultuur of Indonesië. Dit kunnen zijn: fictie, documentaires, korte films, animaties en kinderfilms.

 

Neem voor meer informatie contact op met:

Janine Dijkmeijer (Productie Indisch Filmfestival)

janine@indischfilmfestival.nl of telefoon 06 – 42 133812

 

Terug