Hacking History

5 mei, vanaf 16.30 uur bij het Monument Indië Nederland aan de Apollolaan in Amsterdam.

Graag nodigen wij u uit voor het programma Hacking History. Een open brainstorm over de relatie tussen Nederland en voormalig Nederlands-Indië en haar representatie in de openbare ruimte. Dit programma vindt plaats op zaterdag 5 mei, vanaf 16.30 uur bij het Monument Indië Nederland aan de Apollolaan in Amsterdam. Hacking History is onderdeel van de stedelijke programmering op Bevrijdingsdag en wordt georganiseerd door Framed Framed in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité.


Het voormalige Van Heutsz-monument op de Apollolaan in Amsterdam Zuid is sinds de oprichting in 1935 onderwerp van discussie. Eens een eerbetoon voor de wapenfeiten van generaal Van Heutsz, herinnert het Monument Indië Nederland sinds 2001 aan de Nederlandse koloniale geschiedenis. Veel mensen zijn op de hoogte van de geschiedenis van het monument en de periode waar het naar verwijst, maar veel mensen ook niet. Gezien het belang van de kennis van onze koloniale geschiedenis, is dit geen wenselijke situatie. Wij zien graag dat dit Rijksmonument in stadsdeel Zuid weer gaat functioneren als een herinneringsteken.

Gastvrouwen van het programma
- Sylvia Dornseiffer, initiatiefnemer en directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst,
- Bea Irik, bestuurslid Amsterdams 4 en 5 mei comité en
- Jet Bussemaker, rector van de Hogeschool van Amsterdam.

Het programma
16.30: buitenprogramma bij het monument van de kunstenaars Iratxe Jaio and Klaas van Gorkum
18.00: start diner in het Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15 Amsterdam
Tijdens het diner zullen verschillende gasten reflecteren op het monument, waaronder
Nancy Jouwe, directeur Kosmopolis Utrecht en journalist en auteur John Jansen van Galen.
21.00: afsluiting

Vrijheidsmaaltijd
Wij nodigen u uit om deel te nemen aan de Vrijheidsmaaltijd en na te denken over de toekomst van het monument vanuit uw betrokkenheid bij monumentaliteit en/of Nederlands Indië in de breedst mogelijke zin. Graag horen we van tevoren of u in de gelegenheid bent om deel te nemen aan dit programma-onderdeel. Om dit te kunnen bekostigen vragen wij een bijdrage van € 15,- . U kunt u aanmelden door een mail te sturen aan: tessahagen@4en5meiamsterdam.nl.

We kijken er naar uit u op 5 mei te zien.

http://framerframed.nl/nl