STICHTING DE BRUG

Ontmoetingscentrum voor alle buurtbewoners in Geuzenveld, Slotermeer en omgeving

Aalbersestraat 248a, 1067 GM Amsterdam

Appeltje van Oranje 2003

Bridge - Brig - Bro - Brücke - Brygga - Híd - Jembatan - Kantara - Köprü - Most - Brêge - Moct - Pod - Pons - Pont - Brug - Ponte - Puente - Pula - Punte - Sild

Beste praktijkvoorbeeld 2007

De Brug wordt gesteund door het stadsdeel Nieuw-West en de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid

 

Werkplan 2013-2014 Stichting De Brug

 

MISSIE , UITGANGSPUNTEN, ONTWIKKELINGEN EN TAKEN

De Brug is een ontmoetingscentrum dat  toegankelijk is  voor alle buurtbewoners in Geuzenveld, Slotermeer en omgeving

Essentieel uitgangspunt hierbij  is representativiteit, multiculturaliteit, diversiteit, empowerment  en ervaringsdeskundigheid. De Brug staat bekend als multiculturele Huiskamer  en wil deze naam ook de komende periode blijven uitdragen. De Brug is een onafhankelijke organisatie die voor en door bewoners activiteiten organiseert.  Dat wil zeggen: zij organiseert laagdrempelige activiteiten voor mensen met een beperking in de meest ruime zin van het woord; fysieke, psychische, en taalbeperking. Zij zet zich in voor de doelgroep oorlogsgetroffenen en migranten. Met deze activiteiten draagt zij bij aan de belangenbehartiging en de emancipatie voor de bewoners, ook als cliënt, ten behoeve van de multiculturele samenleving.

 

ONTWIKKELINGEN EN KEUZES

In de uitvoering van de activiteiten wil de Brug  met de volgende ontwikkelingen rekening houden.

Schaalvergroting: de samenvoeging van de Stadsdelen in het bijzonder het Stadsdeel  Geuzenveld, Slotermeer met het Stadsdeel  Osdorp en Slotervaart tot Stadsdeel Nieuw West  en de gevolgen voor de bewoners.

De gevolgen van schaalvergroting voor de positie, activiteiten en financiering  van Stichting de Brug.

De gevolgen van schaalvergroting voor de samenwerking met andere organisaties op stadsdeel-  en stedelijk niveau.

Afspiegelingsbeginsel:  de Brug houdt met haar activiteiten rekening met de gevarieerde samenstelling van de bevolkingsgroepen .

Een toename van bewoners en cliënten die vanuit andere stadsdelen participeren in de  activiteiten  van  de Brug.

Verkiezingen:  invloed uitoefenen op de politieke agenda ten gunste van de bewoners en cliënten.

De ontwikkelingen in Welzijn in relatie tot de WMO en AWBZ maatregelen  en de positie van de Brug.

De ontwikkelingen op het terrein van zorg en welzijn in relatie tot patiënten en consumenten beleid.

In alle voornoemde ontwikkelingen aandacht voor  de zgn. kwetsbare groepen zoals GGZ –maatschappelijke opvang , vrouwen, ouderen en migrantengroepen en jongeren (w.o. 3e generatie Marokkaanse en Turkse burgers en de naoorlogse generatie).

 

HERPOSITIONERING EN PROFESSIONALISERING

Door bovengeschetste ontwikkelingen  ziet de Brug zich genoodzaakt zich  te beraden over haar positie en haar taken in de komende jaren.  Het  Bestuur vindt dat  (verdere)  professionalisering van haar organisatie noodzakelijk is.

 De ontwikkelingsfunctie zal hiervoor worden ingezet met de opdracht: ‘op weg naar nieuw beleid (innovatie)en samenwerkingspartners’.  Met deze ambitie zal  de Brug onderhandelingen voeren  met  het Stadsdeel Geuzenveld en andere financiers.

 

TAKEN

Met de uitwerking en de uitvoering van de opdracht wil de Brug ook haar tot nu toe uitgevoerde taken professionaliseren.  Deze taken zijn: (collectieve)belangenbehartiging, informatie en voorlichting en ontwikkeling (innovatie).

 

ORGANISATIE

De Brug wordt ‘geleid’ door professioneel opgeleide vrijwilligers. De Brug heeft een bestuur dat zich verantwoordelijk voelt voor de ontwikkeling van beleid en uitvoering van de activiteiten en coördineert  grotendeels deze activiteiten. De uitvoering gebeurt door vrijwilligers en stagiairs.

Naast de vrijwillige inzet van de medewerkers van de Brug is er een hoge mate van professionaliteit aanwezig. Mensen beschikken over deskundigheid op basis van opleiding  én vooral ervaringsdeskundigheid.  Deskundigheid is er op het gebied van maatschappelijk werk, sociaal juridische dienstverlening,  gecombineerd met levenservaring.

Aandachtspunt is de begeleiding van de vrijwilligers, de continuïteit van de activiteiten en voortgezette professionalisering van de organisatie.  De activiteiten blijken namelijk succesvol, maar het aantal vrijwilligers is niet toereikend, waardoor  de druk op het bestuur van de Brug toeneemt. Het Stadsdeel wil dat de Brug verder professionaliseert en het  Bestuur van de Brug wil dat ook.  Echter het  huidig activiteitenbudget is ontoereikend voor uitbreiding en vernieuwing van onze activiteiten

Acties:

Opdrachtformulering  door Bestuur van de Brug, onderhandelen met het Stadsdeel over verdere professionalisering en financiering.

Werving  van een geschikte (betaalde) adviseur voor begeleiding van het professionaliseringstraject

Andere financieringsbronnen zoals  andere overheden en fondsen aanboren (fondswerving.)

 

ACTIVITEITEN

De Brug richt zich op voortzetting van huidige- en opstarten  van nieuwe activiteiten

A)

Ontmoeting (sociaal culturele)activiteiten

Eetgroepen

Doel:

Sociale controle en cohesie bevorderen,  isolement voorkomen, burger participatie

Samenwerking bevorderen ondermeer met ‘Van Harte Resto ‘

Activiteiten:

reguliere, dagelijkse- en wekelijkse ontmoetingen

bijzondere, zoals Iftar, Kerst-Pasen en Pinksteren en eetgroep activiteiten

Deze gevarieerde culturele activiteiten  worden bezocht door allerlei groepen met diverse sociaal culturele achtergronden.  Daarmee wordt de cohesie tussen en Integratie van verschillende groepen bevorderd  in de multiculturele Amsterdamse samenleving. Bijvoorbeeld door het aanbod van Halal gerechten, worden de activiteiten toegankelijk voor alle groepen. Zo worden bezoekers met diverse religieuze overtuigingen ook betrokken bij de viering van christelijke feesten.

 

Ontmoetingsactiviteiten voor oorlogsgetroffenen:  Indische Nederlanders en Surinamers

Doel:

lotgenoten contact bevorderen

signalen m.b.t. voormalig oorlogsleed en de (onverwerkte) gevolgen van het koloniaal verleden aankaarten bij verantwoordelijke overheden

Bij deze activiteit staan thema’s centraal die te maken hebben met verwerking van oorlog -en geweldstrauma  van genoemde groep.  Aandacht wordt besteed aan het zichtbaar maken van doelgroepen uit voormalige koloniën en het bespreekbaar maken van hun ‘leed` en dit bij de reguliere zorg, dienstverleningen overheden op de agenda te krijgen én houden omdat in de beleving van genoemde doelgroepen  en stichting de Brug er nog steeds geen adequaat beleid is . Een terugkerende wekelijkse activiteit is de Jembatan ontmoeting  en jaarlijks de grote Pasar Jembatan, waarbij het lotgenotencontact centraal staat.

Ontmoetingsactiviteiten voor Surinaamse vrouwen:

Gezamenlijke activiteiten ontplooien door middel van uitwisseling van kennis en ervaring  op het gebied van Surinaamse cultuur waaronder b.v. klederdracht, activiteiten op het gebied van beeldend kunst creëren en uitdragen (toneel, zang en dans, poppen maken en poppenspel uitvoeren

 

B)

Communicatie activiteiten (deskundigheidsbevordering)

Doel:

Vaardigheden bijbrengen m.b.t. taal en  ICT

Integratie bevorderen en isolement voorkomen en/of verkleinen

Activiteiten:

Taalles voor analfabeten; deze activiteit voorziet nog in een groeiende behoefte en zal in 2014 worden voortgezet. De lessen zijn bestemd voor m.n. oudere migranten vrouwen die al lang in  Nederland verblijven.

Taalles voor inburgeraars.

Deze activiteit gebeurt in samenwerking met het NCB

Voorleesactiviteiten voor ouders, waardoor o.a. het thuis lezen van boeken weer wordt geactiveerd.

Computerlessen. Deze activiteit gebeurt in  samenwerking met Computerwijk

Reminiscentieproject, door het vertellen van levensverhalen, herinneringen levend houden in samenwerking met de Stichting Geheugen van West.

 

 Het naast elkaar bestaan van verschillende culturen leidt tot de noodzaak om intercultureel te communiceren, en als we dat kunnen is er geen participatie nodig. Intercultureel communiceren is een kwestie van twee richtingen, dus niet van communiceren naar een doelgroep. Om participatie mogelijk te maken is een cultuuromslag noodzakelijk het gaat dus allemaal om communiceren.

 

C)

Voorlichting- en informatieactiviteiten

Doel

Bewoners en cliënten krijgen informatie over activiteiten in het stadsdeel en relevante ontwikkelingen zoals WMO en AWBZ en(GGZ) gezondheidsthema’s

Kennis bij bewoners wordt vergroot en beter  geïnformeerde bewoners

Empowerment wordt vergroot

bevorderen van de sociale cohesie

 

Groepsvoorlichting

Er wordt voorlichting gegeven over relevante thema;s en/of ontwikkelingen zoals de WMO en veranderingen in de  AWBZ, het PGB en mantelzorg.

Samenwerkingspartners  ondermeer GGD, Cliëntenbelang, GGz inGeest (Prezens),

 

Spreekuur

Deze laagdrempelige activiteit  zal worden voortgezet. Het gaat hier om informatie, verwijzing  en noodzakelijke bemiddeling van cliënten .

 

Overige ‘sociaal culturele ‘ activiteiten

Voortzetting van de reguliere activiteiten

zoals de koffie-ochtenden voor diverse etnische groepen, al dan niet gekoppeld aan een thema

Kreagroepen;

Filosofielessen;

Rummykup

Jaarlijks uitstapje voor de vrijwilligers van de Brug

Herdenkingsactiviteiten, zoals het bijwonen van de herdenkingen op 14 augustus en 15 augustus

 

D)

Belangenbehartiging(collectief en individueel), Ondersteuning, Participatie  en Samenwerking

Doel:

Beïnvloeding van het beleid van het stadsdeel en andere overheden ten behoeve van de inwoners  van het  Stadsdeel

bevorderen van diverse vormen van bewonersparticipatie

bevorderen van samenwerking en samenhang

Activiteiten

Stichting de Brug ondersteunt en faciliteert activiteiten voor en door buurtbewoners.

Voortzetting van samenwerking met organisaties op stadsdeelniveau (w.o. UWV/DWI) en oriëntatie van afstemming en samenwerking  met nieuwe partners

Voortzetting en bezinning  samenwerking op stedelijk niveau

Participatie in diverse gremia en activiteiten, incidenteel en structureel

De Brug zal (nieuwe) activiteiten ontwikkelen voor de moeilijk bereikbare c.q. kwetsbare groepen.

 

Stedelijke Klankbordgroep WMO

In dit gremium wordt het WMO beleid op stadsdeel- en centraal niveau gevolgd in de vorm van signalering,  advisering en actie. WMO Klankbordgroep is samengesteld uit  verschillende belangengroepen uit diverse stadsdelen. De Brug is  lid van Cliëntenbelang Amsterdam en doet als zodanig  een beroep op deze koepel in haar  coördinerend en vertegenwoordigende rol op centraal niveau. Op stadsdeel niveau werkt de Brug vooral  samen met instellingen in het betreffend stadsdeel.

WMO en landelijke overheid.

De Brug zal haar activiteiten toespitsen op het onlangs geïntroduceerde landelijk overheidsbeleid op het gebied van Welzijn: “Welzijn Nieuwe Stijl, de kracht van verbinden.” Wij sluiten ons hierbij aan op dit motto’s van de landelijke overheid;

-Welzijn werkt buurtgericht

-Welzijn heeft de opdracht om mensen te activeren

-Welzijn moet uitsluiting en isolement voorkomen  Het bestuur en vrijwilligers van de Brug wordt gevraagd te adviseren over de positie en (sociaal maatschappelijke) problematiek van de verschillende groepen die participeren in de activiteiten van de Brug.

 

Dienstverlening (productontwikkeling) en Advisering

Het bestuur en vrijwilligers van de Brug wordt regelmatig gevraagd te adviseren over de positie en (sociaal maatschappelijke) problematiek van de verschillende groepen die participeren in de activiteiten van de Brug.

De Brug blijkt een voorbeeldfunctie te zijn op het gebied van ‘outreachend’ en bottom up  werken.  In overheids- en instellingstermen heet dit ‘vraaggericht. Nationaal en internationaal wordt de Brug in toenemende mate gevraagd om advies over deze methodiek.  Zo is het bestuur benaderd door de SER en Arkantes om hen te  informeren over de werkwijze en methodiek bij de benadering van moeilijk bereikbare groepen van de Brug .

De brug zal deze methodiek verder ontwikkelen, voortzetten en samenwerking stimuleren.

Best Practice voorbeelden zijn de : Appeltje van Oranje prijs en  Eunet.

 

De brug als erkend ‘leerbedrijf’

De Brug (is h)erkend als ‘leerbedrijf’ voor haar stagiairs.  De samenwerking met  de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool  INHOLLAND en Hogeschool Utrecht zal worden gecontinueerd. Ook werk de Brug samen met het ROC in Amsterdam  m.b.t.  de maatschappelijk stage. De in september 2009 gestarte begeleiding van maatschappelijke stages  zal worden voortgezet.

Sponsoring en ontwerp: Polanen Advies, Tzummarum

Stichting De Brug - KvK 41203250

Nieuws Teleweer