RIJP EN GROEN 82

Nummer 82, 18 januari 2006

In deze Rijp en Groen:
· Digitale nieuwsbrief LPR: Flits
· Vakvereniging ervaringswerkers
· Op weg naar het WMO-debat van 23 januari
· Bijlage (apart document): uitnodiging bijeenkomst vakvereniging ervaringswerkers op 28 februari 2006

DIGITALE NIEUWSBRIEF LPR: FLITS
De LPR is met een eigen digitale nieuwsbrief gestart: de LPR-Flits. Het eerste nummer is vandaag verschenen.
De LPR-Flits en Rijp en Groen gaan samenwerken. De Flits heeft cliëntenraden als voornaamste doelgroep, Rijp en Groen de regionale en lokale cliëntenorganisaties ggz; maar er zijn zoveel gezamenlijke onderwerpen, dat we regelmatig elkaars berichten zullen overnemen of onderwerpen zullen verdelen. Abonneren op Flits kan bij Bouwien Vermulst van de LPR: bvermulst@lpr.nl, 030-2933233. U kunt ook kijken op www.lpr.nl (startpagina, rechtsboven).

VAKVERENIGING VOOR ERVARINGSWERKERS
Op vrijdag 16 december 2005 hebben 15 ervaringswerkers in en rondom de GGz het initiatief genomen tot de oprichting van de Vakvereniging voor ervaringswerkers. De oprichters hebben uitgesproken dat de vereniging tot doel heeft:
Verdere inhoudelijke ontwikkeling en positionering van het vak Ervaringswerker
Belangenbehartiging voor ervaringswerkers m.b.t. rechtspositie, CAO-inschaling, etc.
De vakvereniging wordt gefaciliteerd door VOICE, LPR, IGPB en Stichting Kwadraad. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij de ledenadministratie: Steven Makkink, tel. 030-2970876, e-mail stevenmakkink@kwadraad.info.
De eerste echte bijeenkomst van de Vakvereniging voor Ervaringswerkers vindt plaats op dinsdag 28 februari 2006 van 13.00 – 16.00 uur op de Kanaalweg 95 3533 HH te Utrecht, zie de uitnodiging in de bijlage bij deze Rijp en Groen.

OP WEG NAAR HET WMO-DEBAT VAN 23 JANUARI
Op 23 januari a.s. vergadert de Tweede Kamer eindelijk over het wetsvoorstel WMO. Het ministerie van VWS, politieke partijen en belangenorganisaties lopen zich warm. In deze Rijp en Groen een aantal berichten ter voorbereiding.

Manifest ‘WMO? Echt alleen maar zo!!!’
Namens 23 organisaties van consumenten, patiënten, cliënten,mantelzorgers en vakbeweging is op 17 januari jl. het manifest ‘WMO? Echt alleen maar zo!!!’ aan de Tweede Kamer aangeboden. In het manifest stellen de organisaties tien voorwaarden aan de WMO, onder meer op het gebied van recht op zorg, keuzevrijheid, kwaliteit en medezeggenschap.
Het Manifest is een vervolg op een Manifest dat in december 2004 aan de Kamer is aangeboden. Sindsdien is de staatssecretaris op een aantal punten de belangenorganisaties tegemoet gekomen (beperkte zorgplicht en de keuzemogelijkheid voor een PGB voor een aantal voorzieningen), maar de meeste bezwaren tegen de wet staan nog overeind. De beleidsvrijheid voor gemeenten wordt nog onvoldoende gekoppeld aan rechtszekerheid voor cliënten, zo vinden de manifestorganisaties waaronder VOICE Nederland.
Voor de volledige tekst van het manifest, inclusief toelichting en de tekst van de speech bij de aanbieding va het manifest: www.regioconsult.nl (vanaf 1 februari ook: www.voicenederland.nl).

Wij redden ons recht! WMO-actie op 23 januari 2006
(overgenomen uit LPR-Flits 1, 18 januari 2006)
Op de eerste dag van de behandeling van de WMO in de Tweede Kamer volgende week, op maandag 23 januari, organiseert de ABVAKABO FNV in samenwerking met een aantal manifest-partijen (zie boven) een manifestatie op het Plein bij de Tweede Kamer. Deze manifestatie duur van 10.30-11.15 uur. Iedereen is welkom! Het debat in de Kamer begint om 11.15 uur.
Vertegenwoordigers van organisaties van mensen met een handicap, chronisch zieken, ouderen en werkers in de zorg, voeren het woord over de wensen voor de WMO. Liesbeth Reitsma, voorzitter van de LPR, zal ook kort spreken. Er is een optreden van De Gemeentereiniging en op het Plein ligt de reddingsboot van Makkers Unlimited, met daarin hulpmiddelen en voorzieningen die mensen dreigen kwijt te raken als de WMO op deze manier doorgaat.
Tegelijkertijd is er een mobiele actie. Kamerleden en vertegenwoordigers van mensen met een handicap, ouderen en chronisch zieken worden met busjes van huis opgehaald en in colonne naar Den Haag gereden. Onderweg staat natuurlijk de WMO centraal. KNV Taxi ondersteunt onze mobiele actie. Liesbeth Reitsma zal ook een kamerlid in zo’n busje vergezellen en de discussie niet uit de weg gaan!
Met deze acties wordt extra en met gebundelde kracht aandacht gevraagd voor de wensen van het WMO-manifest WMO? Echt alleen maar zo!!! Iedereen welkom in Den Haag!!!

Compensatieplicht
Belangrijk discussiepunt in het WMO-debat is de compensatieplicht.
Het idee van de compensatieplicht is afkomstig van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ). In dit idee vormen niet specifieke voorzieningen het uitgangspunt, maar het resultaat dat met die voorzieningen beoogd wordt, namelijk zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van mensen met beperkingen. Gemeenten worden dan niet meer beoordeeld of ze voorziening X of Y wel leveren, maar op de vraag of de geleverde ondersteuning wel leidt tot het gewenste resultaat. Gekoppeld aan het idee van de compensatieplicht is dat je begrippen als zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie moet operationaliseren, dat wil zeggen: zo concreet mogelijk omschrijven wanneer sprake is van zelfredzaamheid of maatschappelijke participatie).
De RVZ ziet de compensatieplicht ook als de brug die een verbinding kan vormen tussen de gewenste beleidsvrijheid voor gemeenten en het gewenste recht op ondersteuning voor burgers. In het Manifest ‘WMO? Echt alleen maar zo!!!’ stellen de belangenorganisaties dat de compensatieplicht, onder nader uit te werken voorwaarden, een alternatief kan vormen voor de zorgplicht in de WMO. Ook enkele politieke partijen, waaronder de VVD, zijn gecharmeerd van dit concept.
In de beantwoording van de schriftelijke kamervragen over het wetsvoorstel houdt de staatssecretaris de boot af als het om een compensatieplicht gaat. Ze ‘omarmt’ de compensatiegedachte, maar vreest dat bij een compensatieplicht toch weer centrale normen geformuleerd moeten worden en dat is weer in strijd met de filosofie van de WMO. Wel wil de regering bevorderen dat het beginsel als uitgangspunt wordt genomen bij het opstellen van gemeentelijke verordeningen. Ten slotte benadrukt de staatssecretaris dat het vooral om de combinatie van individuele en collectieve voorzieningen moet gaat. De WMO biedt volgens haar juist kansen op het gebied van preventie, collectieve voorzieningen, versterking van het welzijnswerk, opbouw van de civil society. Over deze aspecten van de WMO laten de landelijke cliëntenorganisaties zich nog weinig uit, ook niet in het manifest.

Cliëntenparticipatie
Deze week organiseert VWS samen met Deloitte twee bijeenkomsten in het land (Zwolle en Tilburg) over lokale cliëntenparticipatie. De RPCP’s en de regionale/lokale cliëntenorganisaties uit de pilotgemeenten zijn hiervoor uitgenodigd. Helaas waren bijvoorbeeld VOICE of het Landelijk Platform GGZ niet uitgenodigd en niet op de hoogte gesteld. Zij hadden in ieder geval kunnen helpen om de juiste lokale ggz-cliëntenorganisaties te betrekken. VWS heeft beloofd wel een uitnodiging te versturen voor een derde bijeenkomst in het midden van het land die later georganiseerd zal worden.
Over het programma Lokale Versterking GGZ is nog niet veel nieuws bekend. Het raamplan voor het programma is in grote lijnen af, maar VWS heeft nog steeds geen duidelijkheid gegeven over de voorwaarden die het stelt ten aanzien van het financieel beheer en dergelijke. Tot die tijd is er geen definitief raamplan en dus ook geen geld om het programma daadwerkelijk te starten.
Wordt vervolgd.

Eigen bijdragen
De eigen bijdragen voor AWBZ en WMO zullen worden vastgesteld en geïnd door het Centraal AdministratieKantoor (CAK). Om dit mogelijk te maken heeft de staatssecretaris een wijziging in het wetsvoorstel aangebracht. Dit betekent dat mensen die vanuit zowel AWBZ als WMO zorg of ondersteuning ontvangen, straks één rekening voor hun eigen bijdragen ontvangen.

Cliëntondersteuning
Voor kerstmis heeft een overleg plaatsgevonden over cliëntondersteuning ggz, waaraan VWS, VNG en de stuurgroep cliëntondersteuning deelnamen. Dat de ggz op het punt van cliëntondersteuning een inhaalslag moet maken, wordt door alle partijen erkend. In het overleg is het Trimbos-instituut gevraagd een inventarisatie uit te voeren om in kaart te brengen welke steunpunten er nu zijn, hoeveel geld erin omgaat en hoe zij gefinancierd worden. De resultaten van dit overleg zullen gebruikt worden om in het kader van de WMO een financiële claim neer te leggen.
Het onderzoek is begin 2006 gestart. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de door het Trimbos-instituut benaderde informatie- en steunpunten zijn medewerking verleend; hierbij het verzoek aan de andere helft om dat alsnog te doen.
Meer informatie bij: Daniëlle Meije, Trimbos-instituut, 030-2971100, dmeije@trimbos.nl.

170 miljoen voor opvang dak- en thuislozen in vier grote steden
In Rijp en Groen 80 hebben wij aandacht besteed aan het rapport Kwetsbaar in de grote stad van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) over de OGGZ. In dat rapport werd al aangekondigd dat de G4 met een Plan van Aanpak zouden komen. Dat Plan van Aanpak is er inmiddels. De regering heeft er nog geen standpunt over geformuleerd, maar de staatssecretaris heeft de vier grote gemeenten wel alvast 170 miljoen euro per jaar toegezegd om de problematiek aan te pakken. Wordt vervolgd.
Home